Čo tam chcem mať? I. technika a neživé zložky

15.07.2013 08:23

Gratulujem, dostali ste sa až sem. :-) Máte teda vybranú veľkosť a miesto. Ešte vám neprišlo akvárium, no je treba už vopred rozmýšľať čo všetko tam teda chcem mať. V tejto časti som sa rozhodol venovať technike a neživým zložkám v akváriu. Je všeobecne známe, že akvárium potrebuje mať osvetlenie,filtráciu,teplomer,sieťku na vylovovanie rýb,2 magnetické čističky :-) a v prípade, že je teplota vo vašej izbe niekedy aj poh hladinou 24*C tak aj ten. Ako čo všetko vyzerá, to si myslím, že je jasné(pár fotiek na konci článku ukáže tie menej známe veci) ale čo ohľadne výkonu,spoľahlivosti a značky? Začínajúcemu akvaristovi sa to môže zdať pomerne zložité a tak dá na odporúčania predajcov v akvaristike.

 

Začneme od filtra: V prípade menších veľkostí akváríi pod 100litrov vám kľudne postačí aj vnútorný(interný), no ak chcete mať vačšie akvárium, interné ich dokážu utiahnuť, ale časom pochopíte, že keď si kúpite kvalitný externý (vonkajší) neobanujete. Pri tých vonkajších je vždy riziko vytečenia akvária ale ak sa bude filter pravidelne čistiť,kontrolovať, bude kvalitnej značky a ak sa po skončení záruky (cca.4-5 rokov) vymení riziko je minimálne.

Výkon filtra,filtračná hmotna,počet filtračných komôr:

Pre lepšie počítanie dajme tomu, že máme akvárium o veľkosti 100litrov. Máme interný filter a rozmýšľame aký filter doňho dať. V prvom rade Výkon filtra. Ten by pre 100 litrové akvárium mal byť asi 350l/hod ale vždy radšej viac, pretože oni ten výkon a prietok rátajú bez filtračných hmôt a akonáhle sa do toho filtra dostanú tieto veci výkon sa ihneď rapídne spomalí. Základ je aby ten čistý výkon aj s filtr. hmotami bol aspoň 2+ x objem akvária, nikdy menej. Toto platí pre kvalitné filtre vačšinou nemeckej výroby, ktoré majú skvelé recenzie, no sú však aj o niečo drahšie. Ak sa jedná o populárnu nemenovanú značku poľskej výroby, ktorá je spoľahlivá a lacná no jej výkon by mal byť pri dajme tomu 30litrovom akváriu aspoň 260l/hod a výkon naplno, jednak pretože jej filtrácia je založená na jednoduchom princípe, žiadne biomechanické filtračné medzihmoty :-) obyčajný molitan a po druhé, pretože je to menšie akvárium , skôr sa ušpiní a pre udržanie biologickej rovnováhy treba aspoň 5x vačšiu hodnotu prietoku ako je skutočná veľkosť akvária.

Niektoré filtre vačšinou tie drahšie,značkovejšie ponúkajú rôzne maličkosti, ktoré môže pomôcť vode byť kryštalicky čistá ako napríklad, že pri filtrácií sa do vody uvoľnuje čierne uhlie, ktoré odbúrava z vody ťažké kovy a chlor.

Počet filtračných komôr je veľmi diskutabilná vlastnosť filtrov. Niektorí totiž tvrdia, že čím viac tým lepšie. Áno z časti je to pravda. Ale položme si otázku. Nebude to v akváriu príliš zavadzať? Príliš veľké množstvo filtračných komôr je vhodné do veľkých akváríi viac ako 100litrov. Ale do takto veľkých akvárií sa už oplatí počítať s filtrom externým. Jeho údržba? Raz za rok vyčístíte celkovo celý filter a počas roka len vypustíte vzduch, vyčistíte filtračné hmoty a máte. Takisto sú veľmi tiché a ak do toho investujete, čiže Nemecká kvalita, tak ani neriskujete vytečenie akvária.Vyčistia vodu v akváriu omnoho lepšie ako interné, pretože objem filtračnej komory býva aj 6 litrov.

 

Osvetlenie

Každého osobný vkus mu vraví či si dá osvetlenie spraviť na mieru odborníkovi alebo si ho spraví sám. Pokiaľ nie ste elektrotechnik prvá vec je istejšia, druhá lacnejšia. Spravidla sa určuje, že napr.: neonkám stačí 0,3Wattu/liter vody ale rastlinky z pohľadu na intenzitu osvetlenia rozdeľujeme do troch kategoríi.

Nepotrebuje veľa svetla: Do tejto kategorie zaraďujeme rastliny:Anubias,Cryptocoryne, Vallisneria,Riccia,niekoľko Echinodorus-ov,...
Stredná náročnosť:Bacopa,niektoré Cryptocoryne,vačšina Echinodorus-ov,Hygrophila,Sagitaria,...
Náročné:Do tejto skupiny patria hlavne impozantné,ťažko dostupné rastliny:Rotala Macranda,Aldrovanda vesiculosa,...

 

Nízko náročné na intenzitu osvetlenia potrebujú 0,3Wattu na 1liter vody
Stredne náročné na intenzitu osvetlenia potrebujú 0,4Wattu na 1liter vody
Náročné potrebujú dokonca 0,5+Wattu a viac na 1liter vody

Príklady rastlín bežného vlastníka akvária

Bacopa monnieri,Cryptocoryne nevillii,Egeria densa,Jávsky mach,Sagitaria subulata,Cladophora aegagropila

 

Teplomer

stačí obyčajný taký aký zoženiete v akvaristike

 

Sieťka na vylovovanie rýb

stačí obyčajná akú zoženiete v akvaristike

Magnetické stierky

slúži hlavne na odstraňovanie rias z prednej strany akvária. Pokiaľ máte v akváriu krevetky,slimákov tak vačšinou ju používať nemusíte

A nakoniec substrát.

Rastlinkám je jedno akej farby je substrát, dôležité pre ne je hlavne to aby tento substrát nebol ostrý,veľký  a nakoniec ho otestujete octovým testom. Ak nebude žiadna reakcia alebo len veľmi mierna môžete pokračovať a obmyť ho vo vriacej vode. A potom opať pre istotu test. Pre ryby a hlavne neonky však odporúčam substrát tmavej farby. Nielenže na ňom vyniknú ich farby ale budú sa cítiť lepšie, pretože nebude substrát príliš odrážať svetlo osvetlenia. :-)