Čo tam chcem mať? II.Voda,Rastliny + nebezpečná látka

16.07.2013 16:44

Voda je dôležitá nielen pre nás na pitie,umývanie,... ale aj pre ryby a vodné rastlinky, pretože to je ich základný zdroj života. Po prečítani rôznych odborných článkov o akvaristike by vám to mohlo byť jasnejšie, no niektorí by si mohli myslieť, že je to až moc zložité, pretože všade sa píše niečo ako napr.: "Voda z vodovodu nie je absolutne vhodná pre ryby" Zčasti majú pravdu. Lenže oni to píšu preto aby spravili reklamu svojím výrobkom. Následne predavačí hovoria o tom, že dajte tam tento prípravok a ryby tam môžete dať hneď. Ako som písal už na úvodnej strane tejto stránky. Akvaristika je o trpezlivosti a nie o zbrklosti. Najlepšie je zastať po celodennom zhone, popremýšľať a nie " nacápať " tam všetko naraz. Avšak tieto výrobky obsahujú aj takzvané koloidy, ktoré majú ryby vo svojom prirodzenom prostredí, preto je z časti vhodné používanie týchto prípravkov ale určite nie za účelom úrýchlenia celého procesu zábehu akvária. 

 

Každá ryba,rastlina,krevetka,slimák alebo hocičo čo chcete chovať/pestovať vo svojom akváriu má rozličné nároky na prostredie,každá je inej povahy(o tom až nabudúce) a preto je vhodné nájsť taký priemer aby ste určite nechovali ryby, ktoré majú vo svojom prirodzenom prostredí celoročne teplotu nad 30*C s takými, ktoré napríklad jedenkrát v roku žijú v chladnejších oblastiach. Isto iste, ryby sa prispôsobia, ale budú prežívať, nebudú sa vytierať(rozmnožovať)a preto je vhodnejšie na začiatok chovať také ryby aby úpravy vašej odstátej vody z vodovodu boli len minimálne. Pokiaľ vodu do akvária len napúšťate za účelom prvotného napustenia akvária (po dôkladnej kontrole akvária(tesnosť,pevnosť spojov) tak nemusíte vodu dávať najprv odstáť. Rovno môžte zobrať hadicu a napúšťať (nebolo by moc pohodlné napúšťať obrovské akvária vedrami). Voda sa sama prispôsobí izbovej teplote,zbaví sa chloru a ak chcete môžte použiť čierne uhlie za účelom odstránenia ťažkých kovov (pokiaľ ste nepoužili prípravky) Najprv sa zabehne filter, o týždeň vysadíte rastlinky, zabehne sa akvárium aspoň 3týždne,... o tom tiež neskôr.

 

Keďže všetky ryby neplávajú v podmienkach rovnakých, niekedy je treba upravovať vo vode niektoré činitele a to konkrétne tvrdosť a pH.

 

tvrdosť vody

Pravdepodobne viete , že tam kde je voda tvrdšia, potrebujete na umytie rúk menej mydla ale zase sa v nej rýchlejšie zašpiní práčka. Tvrdosť je vlastne taká vlastnosť, ktorá popisuje obohatenie vody minerálmi, ktoré v prírode naberá keď cestuje rôznymi vrstvami. Pokiaľ vode tečie tadiaľ, kde sa nachádza napr.: žula tak tam voda obsahuje menej minerálov. Naopak ak voda tečie vo vrstvách, ktoré sú bližšie k zemskému povrchu a nachádza sa tam napr.: vápenec rozpustí sa v nej veľké množstvo minerálov a tú popisujeme cez uhličitanovú tvrdosť. Zabraňuje kolísaniu hodnôt pH. Na meranie tvrdosti si môžte zohnať laboratorne testy alebo tie lacnejšie akvaristické. Obidve vám zmerajú tvrdosť uhličitanovú a tú celkovú. Uhličitanová by mala byť aspoň 5. Ak tomu tak nie je, existujú prípravky na jej upravenie. Celkovú tvrdosť upravujte len vtedy ak chcete chovať ryby vyžadujúce veľmi makkú vodu.

 

pH

Určite ste počuli, že ľudia by mali jesť skôr zásaditú potravu a vyhýbať sa kyselinotvorným potravinám lebo to môže viesť až ku vzniku rôznych chorôb. Vo všeobecnosti pH popisuje to či je tá kvapalina (v našom prípade voda) kyslá,neutrálna alebo zásaditá. V škole ste sa taktiež určite naučili, že kyslé pH je hodnota <7, neutrálne = 7, a že zásaditá hodnota pH >7. Ako to však ovplyvní našu (p)osádku v akváriu ? :-) Určite mohol by som sem napísať množstvo vzorcov založených na počte oxoniových kationov alebo hydroxidových anionov. Pravdepodobne by ste tomu však nerozumeli. Preto je  dôležité aby ste v akváriu zmerali hodnotu pH, počas zábehu pred kúpou rýb ale aj dodatočne merali pH pravidelne počas pobytu rýb u vás v akváriu. Vo všeobecnosti by sa hodnota pH nemala dostať pod hranicu 7. Ak si prajete zvýšiť pH dajme tomu z hodnoty 7 na 8 zapnite prívod CO2 (oxidu uhličitého) do vašeho akvária. Dajte si však pozor aby nevytlačil úplne kyslík a aby bolo v akváriu dosť rastlín na to aby to dokázali použiť. Zbytočné pridávanie CO2 môže vyústiť do nedostatku kyslíka v akváriu a tým pádom k úhynu rýb.

 

Na záver taký malý bonbonik pre všetkých čo sa dostali až sem. Dusitany

Sú to nebezpečné a jedovaté látky, ktoré sa však vyskytujú v akváriu prirodzene vtedy, keď sú tam ryby. Ryby produkujú výkaly a potom záleží na vás, vašom filtri a rastlinách ako sa dokážu postarať o to aby dusitany neprekročili nebezpečnú hranicu 0,2mg/l vody v akváriu. Pokiaľ nie je akvárium dostatočne zabehnuté a dáte doňho ryby, ich výkaly začnú produkovať amoniak->dusitany->dusičnany a tie dokážu spracovať len rastliny, ktoré sú zakorenené, s dostatkom rozmnožených baktérií vo vode, inak si zahubíte ryby. Preto sa neodporúča chovať závojnatky s inými rybami lebo majú nedokonále trávenie. Ak si to neviete predstaviť, tak slovo Trabant by vám to malo hneď pripomenúť. Takisto gupky nemajú najdokonalejšie "spaľovanie" rozumej trávenie a preto je dôležité mať aj kvalitný filter. V prípade, že je akvárium zabehnuté no aj tak sa zvyšuje hodnota dusitanov, okamžite čistenie akvária (nie že celú vodu vylejete a doplníte z vodovodu) a takisto odporúčam prvýkrát siahnuť po prípravkoch, ktoré vám pomôže rozmnožiť užitočné baktérie v akváriu a tým pádom urýchliť pád hodnoty dusitanov pod hranicu 0,2mg/l vody. A dobudúcna nezabudnite pravidelne čistiť akvárium,mať výkonný filter a nemať prerybnené. Takisto tu je poznať, prečo sa oplatí mať vačšie akvárium. V menšom je isté, že vzostup dusitanov bude rýchlejší ako vo veľkom, dvojnásobne vtedy pokiaľ je to prerybnené- o tom takisto nabudúce :-)